Pretter
Image default
Home and Garden

Cilindersloten: de soorten en maten

Cilindersloten zijn er in meerdere soorten en maten. De veiligheidscilinders/sloten zie je vaak in een insteek variant. Ook komt het oplegslot nog wel eens voor bij houten deuren en oude woningen. Voor een complexere versie kun je gaan voor een meerpuntssluiting. Er zijn ook cilinders verkrijgbaar die je niet hoeft te openen met een sleutel, maar met een knop. Dit worden ook wel knopcilinders genoemd. Je kunt dan aan de ene kant het cilinder met een sleutel open maken en aan de andere kant dichtdraaien met een knop.

Het formaat bepalen

Elke deur is weer anders, daarom zijn de sloten er in verschillende maten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de binnenmaat en de buitenmaat. Bij allebei de maten wordt de plaats van de montage schroef van het cilinder als uitgangspunt gebruikt bij het meten. Die wordt aan de zijkant van de deur bevestigd, de smalle zijde. Het formaat wordt in het aantal millimeters uitgedrukt.

De binnenmaat

Met de binnenmaat wordt de afstand tussen de montage schroef en de binnenkant van de deur bedoeld. Meet vanaf het midden van de schroef naar de zijkant van de deur. Dan weet je welke binnenmaat je nodig hebt.

De buitenmaat

Voor de buitenmaat meet je de afstand van de montage schroef tot de buitenkant van de deur. Het is verstandig om zowel de binnen- als de buitenmaat te meten, omdat ze kunnen verschillen. Het formaat van 30 millimeter komt voor beide maten vaak voor.

https://www.veiligheidsslotenshop.be