Pretter
Image default
Home and Garden

Ventilatiesysteem D

Isolatie is een belangrijk aspect in ieder huis en hoe nieuwer je huis, ramen en deuren, hoe beter alles geïsoleerd is. Dat betekent dat je veel warmte in huis houdt, wat natuurlijk fijn is, maar het betekent ook dat luchtvochtigheid blijft hangen en schone lucht moeilijker naar binnen komt. Daarom zijn er ventilatiesystemen. Je kunt kiezen uit ventilatiesystemen A tot en met E tegenwoordig. Ventilatiesysteem D is dus een optie om toch schone lucht in huis te krijgen. Bij een ventilatiesysteem D wordt schone lucht toegevoerd en wordt de lucht uit je huis afgevoerd. Dit gaat bij ventilatiesysteem D op mechanische wijze.

Systeem C versus D

Een ventilatiesysteem D is goedkoper dan een systeem E, maar weer duurder dan een systeem C. Bij een ventilatiesysteem C heb je echter alleen de optie voor het afvoeren van lucht. Dat betekent wel dat er voor beide buizen, de toevoer en de afvoer, elektriciteit nodig is voor een ventilatiesysteem D. En daardoor ben je meer kwijt aan energie. Dit kun je wel weer balanceren doordat de schone lucht die wordt toegevoerd ook direct verwarmd kan worden. Je hoeft dan niet continu de nieuwe, schone lucht in je huis te verwarmen. Dat wordt direct gedaan bij het toevoeren van de schone lucht.

Andere namen en filteren van lucht

Het ventilatiesysteem D wordt ook wel balansventilatie of een WTW unit genoemd. De lucht die wordt toegevoerd met zo’n systeem wordt eerst gefilterd voordat het je huis in komt. Dat is weer niet het geval bij een ventilatiesysteem C.

https://www.ventilatie.net/